نخستین همایش و نمایشگاه فناوری سلامت که با حضور مسئولین دوشنبه 18 آبان 94 در سالن آمفیتئاتر سازمان مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد؛ در ابتدا دکتر مسعود یونسیان معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه، با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری،که «ایران باید کشوری عالم شود و جوانان ما باید با حرکتی جهادی، علم را به فناوری، فناوری را به صنعت و صنعت را به توسعه کشور وصل و مرتبط کند»؛ گفت: این سخنان بیانگر این است که «فناوری سلامت» از اهمیت ویزه ای برخورداراست.
توسعه فناوری، شاخصی جدید برای رتبهبندی دانشگاه های علوم پزشکی
وی با اشاره به 19 آبان روز فناوری سلامت در دانشگاه (روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه)؛ افزود: با توجه به اینکه روز بزرگداشت فناوران دانشگاه هم در کنار سایر فعالان عرصه دانشگاهی جایگاه شایستهای دارد، قصد داریم در سال های آتی به شکل جشنواره فناوری آن را برگزار کنیم و با رایزنیهای به عملآمده با معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، انشالله در سطح ملی توسط دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزارشود.
دکتر یونسیان در ادامه یادآور شد: در روز فناوری و با برگزاری همایش مربوط به آن انتظار داریم محققان، اعضای هیات علمی، دانشجویان، کارشناسان و کارمندان علاقهمند به کارهای فناورانه با تعریف شفاف تری از فناوری آشنا و از قواعد، دستورالعملها و راهکارهای ورود به این حیطه آگاه شوند و بدانند که چه حمایتهایی را کشور بهطور عام و چه حمایتهایی را دانشگاه بهطور خاص از فناوری به عمل میآورد.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه، در ادامه به ارائه گزارشی در خصوص وضعیت فناوری و صنعت در دانشگاه، محصولات مراکز رشد، تسهیلات ارائهشده به اعضای هیات علمی، میزان اعتبار جذبشده از طریق طرح های ارتباط با صنعت، جایزه تجاریسازی فناوری به دانشگاه ها و موسسات پژوهشی، ثبت اختراعات بینالمللی و ... پرداخت.
دانشگاه علوم پزشکی تهران در عرصه فناوری سلامت پیشرو در منطقه
در ادامه دکتر علی جعفریان رییس دانشگاه، با بیان اینکه امیدواریم جایگاه فن آوری در عرصه سلامت در کشور تبیین شود؛ گفت: باید جایگاه فناوری در عرصه سلامت را افزایش دهیم و حمایتها نیز در این راستا بیشتر شود، البته اقدامات خوبی برای آغاز این برنامه، انجامشده است و دانشگاه علوم پزشکی تهران در جهت گسترش فناوری سلامت همچون گذشته پیشرو گام برداشته است.
وی تصریح کرد: سالانه بیش از 6 میلیون و 600 هزار نفر به بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه میکنند که حدود یک میلیون نفر آنها مراجعه به اورژانس داشته و 260 هزار بستری و 160 هزار جراحی بزرگ نیز در این بیمارستانها انجام میشود.
دکتر جعفریان با اشاره به اینکه باید جایگاه درست و مناسبی از فناوری سلامت در عرصههای مختلف داشته باشیم؛ یادآور شد: در چند سال گذشته در حوزه دارو فعالیتهای خوبی انجام شده و در مواقع نیاز واردات برطرف شده است.
اقتصاد دانشبنیان متکی بر نوآوری
سپس دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیسجمهور، با اشاره به اینکه ایران جزء 5 کشور برتر دنیا در حوزه سرمایه نیروی انسانی است؛ اظهار داشت: تعداد فارغ التحصیلان کشورهای هند، چین، روسیه و آمریکا در حوزه مهندسی بالاست، در ایران نیز معادل کشور آمریکا فارغ التحصیل رشته مهندسی داریم.
وی خاطرنشان کرد: سیستم آموزشی کشورهای دیگر به گونه ای است که نمی توانند چنان سرمایه های انسانی مانند کشور ما تربیت کنند.
معاون علمی و فناوری رئیسجمهور با بیان اینکه شرکت های دانشبنیان در دانشگاه ها شکل می گیرند؛ تأکید کرد: نطفه آنها در مراکز رشد و پارک ها بسته می شود، اما تجاریسازی محصولات این شرکت ها در بیرون از دانشگاه ها باید انجام گیرد.
دکتر ستاری گفت: طبق برنامه ای که در حوزه سلامت در بنیاد ملی نخبگان آغاز کردیم، قرار است بر روی تعداد محدودی از افراد خاص که در یک محیط رقابتی شناسایی می شوند، سرمایهگذاری کنیم. این مکانیسم جدید بنیاد ملی نخبگان است، امیدواریم تا سال آینده این مبحث را نیز توسعه دهیم.
وی با بیان این که اقتصاد دانشبنیان متکی بر جوانان و نوآوری است، تصریح کرد: در صدد بکارگیری جوانان در کشور هستیم.
نگاه ویژه دولت و مجلس به بودجههای پژوهشی
پس از آن، دکتر سید حسن هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، گفت: امیدواریم شرکت های دانشبنیان و محققین جوان دانشگاه علوم پزشکی تهران بتوانند بخشی از انتظارات ملت ایران را برآورده کنند.
وزیر بهداشت افزود: محققین درباره علم و فناوری مطالبی را ارائه می کنند، ولی در جایی که باید بر روی این فناوریها سرمایهگذاری شود نقش آفرینان غایب و یا کمرنگ هستند.
دکتر هاشمی افزود: بودجه پژوهشی کشور با عدد یک فاصله دارد در صورتی که باید رقمی بالغ بر دو تا سه درصد تولید ناخالص داخلی باشد. ما در این موضوع در مقایسه با کشورهای حاشیه ای خیلی فاصله داریم؛ این فرصتها بهصورت یکسان و دائمی در اختیار ملت ها قرار نمی گیرد.
وی تصریح کرد: سیاستگذاران در بخش دولت و مجلس باید به این موضوع توجه کافی داشته باشند. در حال حاضر لازم است فرصت هایی برای محققان به وجود آید تا بتوانند نتایج تحقیقات خود را در مجامع بینالمللی عرضه کند.
وزیر بهداشت با تأکید بر اینکه باید در مناقصه های بینالمللی شرکت داشته باشیم؛ تأکید کرد: شرکت در مناقصه های بینالمللی در حوزه دارو و تجهیزات مهم است که اگر در این مناقصات سهمی پیدا کردیم این سهم را باید در داخل توسعه دهیم و اگر موفق نشدیم متوجه می شویم که کیفیتهای لازم را نداشتهایم و باید در راستای افزایش کیفیت اقدام کنیم.
وی افزود: محور اقتصاد مقاومتی صنعتگران و تولیدکنندگان هستند؛ امیدواریم که دانشگاه علوم پزشکی تهران هم بتواند در تحقق اقتصاد مقاومتی نقشی ایفا کند.
توضیح این که؛ این همایش با سه پانل تخصصی و بینالمللی با حضور مسئولان کشوری و دانشگاهی در حوزه دولت، صنعت و دانشگاه و پروفسور لی (نماینده تجاریسازی محصولات دانشبنیان در پارک اوسانگ کره جنوبی) همچنین 4 کارگاه آموزشی و نمایشگاه جانبی معرفی آخرین و برترین دستاوردهای فناورانه دانشگاه برگزار می شود. همچنین بهمنظور حمایت از تلاشگران عرصه فناوری سلامت دانشگاه گرنت طرحهای فناورانه و طرحهای توسعه محصولات دانشبنیان نیز برای برندگان مسابقه ویژه همایش در نظر گرفته شده است.