راههای تسهیل فرآیندهای توسعه همکاری دانشگاه با صنعت توسط دکتر صحرائیان در همایش معاونان تحقیقات و فناوری دانشگاه های علوم پزشکی کشور
معاونان تحقیقات و فناوری دانشگاه های علوم پزشکی کشور به تبادل دانش و تجربه ظرفیت سازی و توسعه فناوری دانشگاه های خود پرداختند.
در این نشست که به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی تهران و با حضور رییس دانشگاه، 8 اسفند 97 در تالار دارالفنون برگزار شد، دکتر ملک زاده معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، با اشاره به هدف از تشکیل این همایش گفت: دانشگاه های علوم پزشکی پیشرفت ها و دستاوردهای خوبی در زمینه همکاری با سازمان های بیرونی و تولید فناوری های نوین دارند که لازم است تجربیات آنان به اشتراک گذاشته شود و معاونان پژوهشی دانشگاه ها با پتانسیل های کشور آشنا شده و از منابع بیرونی برای توسعه فناوری و پژوهش استفاده کنند.
وی با اشاره به مشکلات متعددی که سر راه پژوهشگران و دانشگاه ها قرار دارد افزود: بعضی از دانشگاه ها با ایجاد زیرساخت های لازم و برقراری ارتباط موثر در دانشگاه و سازمان های بیرونی توانستند این مشکلات را برطرف کنند. پژوهش باید به عنوان اولویت اصلی دانشگاه ها شناخته شود و رییس و معاونان حوزه های دیگر دانشگاه برای حمایت از این امر تلاش کنند.
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران را یکی از دانشگاه های موفق در این زمینه دانست و گفت: این دانشگاه در عرصه پژوهش و فناوری، جلوتر از سایر دانشگاه های علوم پزشکی کشور است. البته دانشگاه های دیگر مانند شهیدبهشتی، رفسنجان و مشهد و... نیز تجربیات موفقی دارند که در این نشست مورد بررسی قرار می گیرد.
تسهیل فرآیندها و تاثیر آن در توسعه فناوری
سپس دکتر صحرائیان معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه، به بیان ظرفیت های دانشگاه در زمینه تسهیل فرآیندهای توسعه همکاری دانشگاه با صنعت پرداخت و گفت: ساختار موجود دانشگاه برای ارتباط با صنعت، شامل شورای همکاری صنعت، سه کمیته فناوری، ارتباط با صنعت و رابطین، مدیریت توسعه فناوری وارتباط با صنعت، مراکز رشد و پارک علم و فناوری می شود.
وی با اشاره به وظایف هریک از این مجموعه ها در دانشگاه، به بیان نقش شورای همکار صنعت پرداخت و گفت: این شورا به منظور حمایت از فناوری و شرکت های دانش بنیان، به سیاستگذاری و تصویب برنامه های ارتباط با صنعت و فناوری می پردازد.
دکتر صحرائیان با اشاره به وظایف کمیته فناوری دانشگاه گفت: در این کمیته سیاست سازی و برنامه ریزی های حوزه فناوری، تصویب تسهیلات، گرنت های فناورانه و حمایت از ثبت اختراع صورت می گیرد.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه، با تاکید بر تسهیل و تسریع فرآیندهای اجرایی گفت: با توجه به اینکه جلسات بررسی طرح های ارتباط با صنعت به صورت ماهانه در دانشگاه برگزار می شود، سرعت بررسی و تصویب این طرح ها 4 برابر سایر طرح های پژوهشی است. برای تسریع فرآیند تصویب طرح ها، بررسی اخلاقی، روش شناسی و تخصیص بودجه، به جای اینکه بصورت متوالی باشد به شکل موازی و همزمان انجام می شود. همچنین برای به حداقل رساندن امکان رد شدن طرح ها، فرآیند مشاوره برای مجریان اجرا می شود.
دکتر صحرائیان با اشاره به برنامه های توانمندسازی اساتید و مراکز در توسعه طرح های ارتباط با صنعت گفت: در زمینه نحوه اجرای طرح های ارتباط با صنعت و چگونگی جذب گرنت، کارگاه های دوره ای و مدونی ویژه اساتید برگزار می شود.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه، ارزشگذاری فعالیت های ارتباط با صنعت را در توسعه این رویکرد در دانشگاه موثر دانست و گفت: طرح های ارتباط با صنعت دانشگاه تقریبا امتیازی معادل یک مقاله ISI می گیرند درحالی که طرح های با منابع دانشگاه چنین امتیازی ندارند. همچنین گرنت پژوهشی به مجریان و گرنت طرح های فناورانه در اختیار پژوهشگران قرار می گیرد.
دکتر صحرائیان از اجرای برنامه پسا دکترای صنعتی خبر داد و گفت: در این طرح فارغ التحصیلان دکترا می توانند دوره پسادکترای خود را در یک شرکت دانش بنیان بگذرانند. تاکنون با سه پست داک صنعتی موافقت شده و درخواست های بیشتری نیز وجود دارد که درحال بررسی هستیم.
وی وجود 7 مرکز رشد و راه اندازی پارک علم و فناوری را از ظرفیت های مهم دانشگاه دانست و گفت: یکی از اقدامات موثر دانشگاه، تصویب مراکز رشد اقماری است. مراکز رشد دانشگاه، به دلیل تقاضای متعدد شرکت ها، نمی توانند فضای فیزیکی مورد نیاز آنان را تامین کنند؛ با کمک این مصوبه، قمر مرکز رشد به هر دانشکده و مرکز تحقیقاتی متقاضی که از فضای لازم برخوردار باشد، منتقل می شود. این قمر شامل سه شرکت دانش بنیان و هسته های فناوری است و تاکنون 5 قمر مرکز رشد ایجاد شده و 12 درخواست دیگر درحال بررسی است.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه، با اشاره به توسعه شرایط تعاملی با صنایع گفت: با تمهیداتی که صورت گرفته، امکان بهره برداری از ظرفیت صندوق های علمی و فناوری و سایر صندوق های حمایتی فراهم شده است.
دکتر صحرائیان در پایان سخنان خود مجموعه اقدامات انجام شده در این حوزه را حاصل تلاش معاونان پژوهشی دانشگاه در دوره های مختلف دانست که در این دوره با قوت توسعه پیدا کرده است.
در ادامه این نشست یک روزه سایر دانشگاه های علوم پزشکی نیز به بیان تجربیات و اقدامات خود در عرصه های مختلف پژوهشی پرداختند.
ارسال به دوستان