• 06 آذر 1403

جایگاه فناوری و ارتباط با صنعت از دیدگاه رئیس دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی در آستانه روز فناوری سلامت

جایگاه فناوری و ارتباط با صنعت از دیدگاه رئیس دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی در آستانه روز فناوری سلامت

در آستانه روز فناوری سلامت و چهارمین همایش و فن بازار ملی سلامت گفتگویی با دکتر حسین زاده رئیس دانشکده تغذیه و رژیم شناسی به گفت و گو پرداختیم.

به نظر شما نقش ارتباط با صنعت در تقویت آموزش و جهت‌دار کردن پژوهش چیست؟

در راستای بهینه‌سازی روند تحقیقات و استفاده کاربردی آن استفاده از فناوری و ارتباط با صنعت جایگاه ویژه‌ای پیدا خواهد کرد. ازاین‌رو انتظار آن است که بینش دست‌اندرکاران به سطحی افزایش یابد که سهم ثابتی از نتایج تحقیقات آکادمیک دانشگاهیان به کمک صنعت آمده و صاحبان صنعت نیز از توان علمی اعضای هیات علمی استفاده کنند.

چنانچه این مسئله نهادینه شود بسیاری از پژوهش‌های دانشگاهی در راستای نیازهای جامعه جهت‌گیری پیداکرده و به تأمین و ارتقا سلامت عمومی منجر می‌شود. در این خصوص بسیاری از منابع تأمین بودجه پروژه و پایان‌نامه‌های تحقیقاتی می‌تواند با پشتوانه صنعت تأمین شود و از سوی دیگر محصولات تولیدی صنایع با سبقه علمی، کارایی و بهره‌وری مضاعف پیدا می‌کنند. در این صورت صنعت و دانشگاه در یک راستا قرارگرفته و صنایع جهت بهبود کیفیت محصولاتشان از دانشگاهیان کمک می‌گیرند.

تأسیس دفاتر ارتباط با صنعت در دانشکده‌ها و دانشگاه در تحقق بخشی از این اهداف مؤثر بوده و در تسهیل زیرساخت‌های موردنیاز کمک‌کننده است. با توجه به زمینه تخصصی دانشکده‌های مختلف در علوم پزشکی، ارزیابی اولویت‌های جامعه از طریق نیازسنجی و بررسی وضعیت موجود می‌تواند نقشه راهی جهت استفاده صنعت از علم و فناوری روز دانشگاه‌ها ترسیم کند.

نقش دانشکده تغذیه در رفع نیازهای فناورانه کشور به چه میزان است؟

دانشکده تغذیه به لحاظ ارتباط نزدیک با پیشگیری و درمان اختلالات مرتبط با سبک زندگی و فرهنگ غذایی، از پتانسیل بالایی در این رابطه برخوردار است و توان آن را دارد تا با برنامه‌ریزی‌های دقیق و آینده‌نگر در کاهش مشکلات تغذیه‌ای جامعه گام بردارد.

با توجه به نیاز گروه‌های مختلف سنی تأمین بسیاری از نیازهای تغذیه‌ای بدن ازجمله ریزمغذی‌ها از طریق تولید محصولات سالم به‌وسیله صنایع، امکان‌پذیر است. یکی از اهداف این ارتباط را می‌تواند، سرمایه‌گذاری در خصوص تولید و جایگزینی محصولات سالم به‌جای محصولات تجاری و ناسالم که گهگاه مورد اقبال جامعه مصرفی قرار می‌گیرند، عنوان کرد.

با توجه به نتایج مطالعات ملی صورت گرفته، در حال حاضر بسیاری از ریزمغذی‌ها در سطح جامعه دچار کمبود بوده و سوءتغذیه ریزمغذی‌ها به‌عنوان یکی از مشکلات اصلی جامعه مطرح است. بنابراین در راستای سیاست‌گذاری کلی جامعه، استفاده از محصولات صنعتی باکیفیت باهدف تأمین مناسب این نیازها از ضروریات محسوب می‌شود. این‌گونه محصولات سالم می‌تواند به پیشگیری از شیوع بیماری‌های مزمن غیر واگیر در جامعه و همچنین کاهش عوارض بیماری‌ها کمک کند. همچنین استفاده از ابزارهای نوین فناوری در ارتقا سلامت جامعه و بهره‌گیری از اپلیکیشنهای مناسب در  پیشگیری از بیماری‌های NCD با رویکرد تغذیه‌ای تأکید می‌شود.

 این رویکرد، دانشگاه و صنعت با افزایش کارایی و بهره‌وری مناسب می‌توانند از توانمندی‌های یکدیگر در راستای اشتراک منافع و بهبود سلامت جامعه استفاده کنند.

برنامه‌های دانشکده تغذیه درزمینه تقویت ارتباط با صنعت و توسعه فناوری‌های مرتبط چه است؟

پیگیری برنامه عملیاتی چهارساله ارتباط با صنعت دانشکده، مکاتبه با سازمان‌ها و ادارات مختلف جهت انجام امور مشاوره و آموزش تغذیه، ارائه بسته پیشنهادی دانشکده به سازمان‌ها و ادارات مشتمل بر خدمات تن‌سنجی و آنالیز ترکیب بدن و انجام آزمایش‌های بیوشیمیایی و ارائه توصیه‌های تغذیه‌ای، پیگیری انعقاد تفاهم‌نامه با انجمن‌های مرتبط، افزایش فعالیت‌های مرتبط با آزمایشگاه دانشکده، بررسی گپ‌های آزمایشگاهی و امکان‌سنجی برای انجام آن‌ها، تشویق اعضای هیات علمی به انجام طرح‌های پژوهشی و خدماتی ارتباط با صنعت در دانشکده، تشویق به برگزاری کارگاه‌ها و سمینارها از طریق تصویب در شورای ارتباط با صنعت دانشکده، تشویق اعضای هیات علمی دانشکده به داشتن طرح‌های محصول محور و ثبت پتنت از جمله برنامه های دانشکده تغذیه است.

چهارمین همایش و فن بازار ملی سلامت در تاریخ‌های 20 و 21 آبان در تالار ابن‌سینا و سالن‌های مجاور با حضور دانشگاه‌های سراسر کشور برگزار خواهد شد.

 

کلمات کلیدی
مدیر سیستم
تهیه کننده:

مدیر سیستم