• 03 آذر 1403

دکتر منظم: اولویت دانشگاه حمایت از طرح‌های فناورانه و پایان‌نامه‌های محصول محور است

تشریح فرایند حمایت از طرح‌های فناورانه

دکتر منظم: اولویت دانشگاه حمایت از طرح‌های فناورانه و پایان‌نامه‌های محصول محور است

مدیر دفتر توسعه فناوری سلامت معاونت تحقیقات و فناوری فرایند حمایت از طرح‌های فناورانه را تشریح کرد.


     دکتر منظم، در مصاحبه ای با اشاره به موضوعاتی مانند سیاست‌های کلان دانشگاه برای حمایت از طرح‌های فناورانه و چالش‌هایی که برای حرکت به‌سوی پایان‌نامه‌های محصول محور وجود دارد و با بیان تعاریفی که دانشگاه از طرح فناورانه و پایان‌نامه محصول محور دارد گفت: طرح فناورانه به طرحی گفته می‌شود که با استفاده از دانش و مهارت‌های سازمان‌یافته، منجر به طراحی و یا توسعه یک محصول ازجمله دستگاه، دارو، واکسن، مواد اولیه، نرم‌افزار و یا ابداع و توسعه روش‌ها و زیرساخت‌های بهبود مدیریت در نظام سلامت، سایر محصولات سلامت‌محور، خدمت و یا اصلاح فرایند به‌منظور رفع یک نیاز یا حل یک مشکل در حوزه سلامت و بهبود کیفیت زندگی شود.

وی افزود: پایان‌نامه محصول محور، غالباً یک طرح پژوهشی در مقطع تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد، دکتر تخصصی Ph.D و Ph.D by Research) است که مجری/ مجریان (استاد راهنما، دانشجو و تیم تحقیقاتی)، براساس ساختارهای مصوب در نظام آموزشی دانشگاهی مجموعه‌ای از فعالیت‌های تحقیقاتی را برای خلق یک فناوری یا محصول مبتنی بر نیاز جامعه به انجام می‌رسانند. محصول نهایی پایان‌نامه محصول محور می‌تواند یک نمونه اولیه از محصول نهایی، یک روش نوین در توسعه فناوری یا بهبود نظام مدیریت سلامت و مبتنی بر ثبت اختراع و حق مالکیت فکری باشد و الزاماً وابسته به چاپ و انتشار مقاله، ISI یا علمی پژوهشی نیست.

دکتر منظم در ادامه با بیان سیاست‌های کلان دانشگاه در حوزه تحقیقات و فناوری برای حمایت از پایان‌نامه‌های محصول محور گفت: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران در راستای تحقق اهداف دانشگاه کارآفرین (دانشگاه نسل سوم) و استقرار ساختارهای اقتصاد دانش‌بنیان در دانشگاه، ازجمله اولویت‌های خود را معطوف به حمایت از پایان‌نامه‌های محصول محور کرده است. برای تحقق این امر، سیاست دانشگاه مبتنی بر تسهیل روند اجرایی این طرح از طریق تدوین و تصویب آیین‌نامه پایان‌نامه‌های محصول محور، تدوین و تصویب شیوه‌نامه اجرایی ارزش‌گذاری پایان‌نامه‌های محصول محور، تدوین و تصویب آیین‌نامه اعطای گرنت فناوری (با اولویت پایان‌نامه‌های محصول محور) و جلب حمایت و مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان و مراکز رشد دانشگاه برای حمایت از پایان‌نامه‌های محصول محور و همچنین موافقت با ایجاد مرکز رشد دانشجویی فناوری سلامت، با هدف شناسایی ایده‌های نو و حمایت از طرح‌های نوآورانه دانشجویی و پشتیبانی از اجرای پایان‌نامه‌های محصول محور است.
وی در پاسخ به سؤال دیگر در خصوص چالش‌هایی که برای حرکت به‌سوی پایان‌نامه‌های محصول محور وجود دارد، گفت: چالش‌هایی که دانشگاه برای تحقق این امر بر سر را خود دارد لزوم همسوسازی قوانین و مقررات آموزشی و پژوهشی دانشگاه برای تسهیل فرآیندهای اجرایی پایان‌نامه‌های محصول محور شامل اصلاح فرآیندهای آموزشی و تغییر برخی قوانین و مقررات با پایان‌نامه‌های محصول محور، تازه بودن این برنامه در دانشگاه و نیاز به زمان و فرهنگ‌سازی برای پذیرش و اجرای فراگیر این طرح در تمامی دانشکده‌ها و مراکز تحقیقاتی، کمبود منابع مالی، چالش‌های مرتبط با ثبت اختراع و حق مالکیت فکری، تطابق نداشتن کوریکولوم درسی آموزشی، مقاطع تحصیلی با نیازهای واقعی در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان و دانشگاه کارآفرین است.
وی در خصوص سقف حمایت‌های در نظر گرفته شده از طرح‌های فناورانه افزود: طرح‌های فناورانه ای که مشارکت صنعتی و یا آورده مجری داشته و مستخرج از پایان‌نامه یا پایان‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی باشد می‌توانند تا سقف یک میلیارد ریال موردحمایت قرار گیرد. این حمایت به‌جز حمایتی است که از طرح تحقیقاتی یا پایان‌نامه دانشجویی در حوزه امور پژوهشی و یا معاونت آموزشی صورت می‌گیرد.

مدیر دفتر توسعه فناوری سلامت معاونت تحقیقات و فناوری همچنین در خصوص فرایند دریافت و بهره‌مندی از این گرنت، افزود: روند دریافت این حمایت بسیار شبیه طرح‌های پژوهشی است. به این شکل که استاد و یا مجری طرح فناورانه را درگروه آموزشی / پژوهشی خود مطرح و مرکز مربوطه نیز بعد از تصویب در شورای پژوهشی و یا شورای فناوری / کمیته فناوری / کمیته ارتباط با صنعت مراتب را به همراه کاربرگ طرح‌های فناورانه جهت انجام اقدامات بعدی به دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه ارسال می‌کند. با عنایت به اینکه هنوز سامانه خاصی برای این امر آماده نشده است. لازم است کاربرگ طرح‌های فناورانه و پروپوزال طرح و یا طرح‌های پژوهشی مرتبط به همراه نامه و صورت‌جلسه مرکز یا دانشکده مربوط از طریق اتوماسیون به مدیر دفتر ارتباط به صنعت دانشگاه ارسال شود.

وی ادامه داد: دفتر ارتباط با صنعت نیز پس از دریافت اسناد یادشده موارد را به گروه تجاری‌سازی ارجاع داده و فرآیند ارزیابی آغاز می‌شود. فرآیند ارزیابی شامل ارزیابی فنی، مالی و علمی خواهد بود. پس از تکمیل ارزیابی اولیه جلسه‌ای با حضور نماینده مرکز ارسال‌کننده طرح و همچنین نمایندگان کمیته فناوری دانشگاه تشکیل و نتیجه این جلسه به کمیته فناوری که ماهیانه به‌طور منظم تشکیل جلسه می‌دهد، به‌عنوان پیشنهاد گرنت ارسال و پیشنهاد واصله در کمیته فناوری مطرح و پس از تصویب مراحل عقد قرارداد انجام می‌شود.

دکتر منظم تأکید کرد: در طرح‌های پژوهشی خروجی موردنیاز برای تسویه قرارداد، سابمیت و چاپ مقاله علمی و پژوهشی است درصورتی‌که در طرح‌های فناوری خروجی مورد انتظار خروجی‌های فناورانه همچون ثبت پتنت بین‌المللی و نمونه اولیه به همراه مجوزهای لازمه است که همگی در آیین‌نامه گرنت فناورانه به همراه امتیازات ارزیابی این دسته از طرح‌ها قابل‌مشاهده است.
وی در پایان افزود: خوشبختانه از زمان تصویب این برنامه حمایتی تاکنون تعداد 12 طرح فناورانه با جمع مبلغ 470 میلیون تومان از دانشکده فناوری نوین و دانشکده پزشکی مصوب و قرارداد مربوطه نیز منعقد شده است.
توضیح اینکه برای اطلاعات بیشتر استادان و دانشجویان و فناوران عزیز می‌توانند به سایت دفتر توسعه فناوری سلامت با لینک دسترسی و یا با دفتر گروه تجاری‌سازی 88392549 خانم اصغری تماس بگیرند.

کلمات کلیدی
مدیر سیستم
تهیه کننده:

مدیر سیستم