معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه، میزبان معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی بابل
در جلسهای با حضور معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی بابل، ظرفیتها و زیرساختهای ارتباط با صنعت و فناوری موجود در دانشگاه علوم پزشکی تهران معرفی شد.
به گزارش روابط عمومی، روز چهارشنبه 17 مرداد 97 در نشستی، دکتر منظم، مدیر و دکتر فریدی مجیدی، معاون توسعه فناوری و ارتباط با صنعت دانشگاه، میزبان دکتر قدیمی معاون تحقیقات و فناوری و دکتر تیرگر مدیر مرکز رشد دانشگاه علوم پزشکی بابل شدند.
در ابتدای این جلسه، دکتر قدیمی گفت: درحالیکه امکانات خوب آموزشی و درمانی در دانشگاه بابل داریم ولی نتوانستیم با کارخانجات و مراکز بزرگ صنعتی ارتباط برقرار کنیم که امیدواریم بتوانیم از تجربیات گرانقدر شما در این دانشگاه استفاده کنیم و درزمینهٔ ارتباط با صنعت نیز عملکرد قابل قبولی داشته باشیم و خوشحال هستیم که این فرصت مهیا شده است.
دکتر تیرگر ادامه داد: علیرغم اینکه در حوزه تحقیقات کارنامه روشنی داریم؛ در حوزه فناوری وضعیت خوبی نداریم و محدودیت منابع و عدم ارتباط با فعالیتهای صنعتی را از دلایل عدم رشد در حوزه فناوری و ارتباط با صنعت میدانیم.
وی افزود: به دلیل توجه به نیاز جامعه و لزوم بالفعل شدن استقلال کشور در حوزه تولید محصول و اشتغال، لازم است دانشگاهها به سمت ارتباط با صنعت و فناوری پیش بروند. ۸ دانشکده، ۱۵ مرکز تحقیقات فعال و یک مرکز رشد با ۱۱ فنآور داریم ولی متأسفانه در حال حاضر هیچ طرحی در زمینهٔ ارتباط با صنعت و حتی دفتر ارتباط با صنعت در چارت دانشگاه نداریم.
دکتر منظم در آغاز باهدف روشنگری مفهوم ارتباط با صنعت تصریح کرد: توقع نداریم همه اعضای هیئتعلمی دانشگاه محقق باشند و همه محققین نیز فنآور شوند، اما نکتهای که وجود دارد این است که اصلانمی شود کسی هیئتعلمی باشد ولی با صنعت در ارتباط نباشد. میشود محقق نبود ولی نمیشود با صنعت در ارتباط نبود و اگر دانشگاه این مسئله را سیاست اصلی خود بداند مشکل فناوری برطرف خواهد شد. اینکه میبینیم فناوری در دانشگاه نیست مربوط به کم بودن صنعت نیست بلکه صنعت و فناوری و شرکتهای دانشبنیان را دانشگاه تولید میکند. اگر صنعت ضعیف است پس این به دانشگاه برمیگردد. مسلماً ما به دنبال ارتباط با کارخانجات بزرگ که مبانی آنها بر اساس دانش خلق نمیشود و ارزشافزوده بالایی برای کشور ندارند نیستیم. باید به سمتی برویم که همه اعضای هیئتعلمی به نحوی با صنعت ارتباط داشته باشند؛ دانشگاهی که هیئتعلمی آن با صنعت ارتباط نداشته باشد به معنای واقعی دانشگاه نیست چراکه مبانی تدریس و تحقیق در آن دانشگاه با نیاز جامعه همخوانی نخواهد داشت و آموزش فارغالتحصیلان با بازار کار و محل خدمت آنها مغایرت خواهد داشت. همچنین نیازسنجی برای تحقیق در حوزههای مختلف فقط از طریق ارتباط با صنعت و جامعه میسر خواهد شد و لازمه اثبات انجام طرح موردنیاز جامعه، اعلام نیاز صنعت و بازار به موضوعات و پژوهشهای مطروحه است؛ ازاینرو هدف اصلی دانشگاه از ارتباط با صنعت صرفاً جذب منابع نیست.
دکتر منظم ادامه داد: نظر من این است که همه بودجه پژوهش باید در راستای ارتباط با صنعت هزینه شود. اگر طرح پژوهشی را تصویب کنیم بدون آنکه در جامعه مورداستفاده قرار گیرد، صرفاً منابع مالی را هدر دادهایم و لازم است صنایع اعلام نیاز و مشارکت کنند و یا حداقل خروجی آن طرح در جامعه مورداستفاده قرار بگیرد.
در برخی از مراکز دانشگاه این اصل اجرا میشود، مثلاً در پژوهشگاه غدد هیچ طرح پژوهشی بدون آورده و حمایت صنعت تصویب نمیشود؛ بنابراین لازم است انگیزه ایجاد کنیم و اگر مرکز یا دانشکدهای جذب منابع میکند تشویق شود.
وی افزود: مانع ارتباط با صنعت نبود صنعت نیست بلکه در خصوص کارهایی که میتوان در حوزه سلامت انجام داد؛ هر محیطی پیرامون یک واحد، برای آن صنعت محسوب میشود. این درست نیست که بگوییم صنعت نداریم و اگر صنایع فناورانه وجود ندارد باید خود دانشگاه اقدام کند؛ بنابراین نبود صنعت و نبود منابع مال محدودیتی در راستای ارتباط با صنعت ایجاد نمی کند.
دکتر منظم در پاسخ به دکتر تیرگر در خصوص مشکل کمبود منابع مالی جهت فعالیت مرکز رشد و فناوران دانشگاه علوم پزشکی بابل عنوان کرد: هیچ یک از مراکز رشد دانشگاه ما نیز بودجهای دریافت نمیکنند و به صورت مستقل خود را اداره میکنند و این لازمه حیات آنها و از اصول کار است.
دکتر منظم افق جذب منابع از طریق ارتباط با صنعت در دانشگاه را معادل بودجه کل دانشگاه و نیل به این هدف را مستلزم تلاش، برنامه ریزی مستمر و ارائه طرحهای نو دانست.
دکتر فریدی در راستای ایجاد مسیر تبادل تکنولوژی برای محققینی که تمایل به ثبت شرکت و تجاری سازی ندارند گفت: دفتر انتقال تکنولوژی (TTO) با رصد نیاز جامعه، به عنوان یک حلقه واسط و با هدف عرضه ظرفیت ها، فنون و تکنولوژی به صورت محصول و دانش فنی، ارتباط بین صنعت و دانشگاه را برقرار می کند.
در پایان دکتر منظم تصریح کرد: هیچ وقت در حوزه کاری خود محدود به دانشگاه خودمان فکر نکردیم و منافع خود را در منافع ملی میبینیم. توصیه من این است که اولین و مهمترین بخش برای یک دانشگاه ارتباط با صنعت است و لازم است ذهنیت اساتید آن دانشگاه فناورانه باشد و دیدگاه ارتباط با صنعت داشته باشند.
دکتر منظم که به همراه تیم خود دکتر خندان شاهنده، زهرا خرامان و مرضیه رحمانی برای تبیین ظرفیت ها و زیرساخت های دانشگاه در زمینه ارتباط با صنعت و توسعه فناوری در این جلسه حضور یافت، از آمادگی برای انتقال تجربیات به دانشگاه علوم پزشکی بابل و دیگر دانشگاه ها خبر داد.
پس از جلسه نیز از مرکز آزمایشگاه جامع پیش بالینی دانشگاه که تمامی فناوری موردنیاز این آزمایشگاه، توسط شرکتهای دانشبنیان دانشگاه تولید شده است، بازدید به عملآمد.
ارسال به دوستان