گفت وگو با زیبا ویسی ملکشاهی برگزیده دومین همایش و فن بازار ملی سلامت
گفت وگو با زیبا ویسی ملکشاهی برگزیده دومین همایش و فن بازار ملی سلامت
طرح و ایده نوآورانه زیبا ویسی ملکشاهی دانشجوی دکترای بیوتکنولوژی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در دومین همایش و فن بازار ملی سلامت با عنوان «کلونینگ DNA واکسن متشکل از آنتیژنهای شایع سرطان کولورکتال و بررسی درمانی» رتبه دوم را به دست آورد.
در بخش مسابقه دانشجویی دومین همایش و فن بازار ملی سلامت که در 17 آبان 95 برگزار شد، 100 نفر از دانشجویان در حوزه پایاننامه، پروتوتایپ، پتنت و طرح و ایده نوآورانه از دانشگاههای علوم پزشکی کشور و همچنین دانشگاههای برتر وزارت علوم ثبتنام کرده بودند که از میان آنها 12 نفر (2 پتنت، 3 پروتوتایپ، 3 پایاننامه، 4 طرح و ایده نوآورانه) در این حوزه برگزیده اعلام شدند.
دفتر همکاری دانشگاه، صنعت و جامعه دانشگاه علوم پزشکی تهران بهمنظور تشویق و ترغیب دانشجویان عزیز به انجام طرحهای کاربردی با بهرهگیری تجربه دانشجویان موفق در حوزه فناوری و آشنایی بیشتر با این عزیزان اقدام به مصاحبه با دانشجویان برگزیده کرده که چند مصاحبه آن پیشازاین در سایت منتشر شد. در ادامه این گفتوگوها این بار با خانم ویسی مصاحبه کردیم.
وی فارغالتحصیل رشته بیوتکنولوژی پزشکی در مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه شاهد و در حال حاضر دانشجوی دکترای بیوتکنولوژی پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی تهران است. در بخش دانشجویی دومین همایش و فن بازار ملی سلامت، طرح و ایده او رتبه دوم را کسب کرد و موردتقدیر و تشکر قرار گرفت.
وی در این گفتگو به این موضوع اشاره کرد که ایده اولیه طرح برگرفته از پایاننامه دکترای خود بوده که نتایج بهدستآمده رضایتبخش و قابلپیگیری بود.
به گفته ویسی، تولید واکسن متشکل از آنتیژنهای شایع سرطان کولورکتال و بررسی درمانی با استفاده از فناوری DNA Vaccine است. DNA حاوی ژن آنتیژن سرطان خاص را در آزمایشگاه بهگونهای تغییر میدهند که سلولهای دفاعی به نام سلولهای عرضهکننده آنتیژن، آنها را ببلعند و فرآوری کنند و درنتیجه بهمنظور پیشگیری و درمان سرطانها بکار گرفته شوند.
وی در ادامه افزود: باتوجه به شایع شدن این سرطان در کشور و درنتیجه افزایش نیاز به واکسن برای درمان و پیشگیری و کمک به افزایش طول عمر این دسته از بیماران، این واکسن میتواند نقش مهمی را در نظام سلامت ایفا میکند.
ویسی با بیان اینکه این طرح به حدود دو سال زمان و 16 میلیون تومان هزینه نیاز داشت گفت: ممکن بود برخی تستها و آزمایش ها جواب ندهد و ما باید مجددا همان تست را تکرار می کردیم و همچنین برخی از این مواد مورد نیاز که سفارش داده می شد، چندین ماه بعد به دستمان می رسید.
ویسی معتقد است درصورت وجود امکانات لازم از جمله امکانات مالی و فراهم بودن محیط آزمایشگاهی در آینده حتما به انجام طرحهای دیگر خواهد پرداخت زیرا با توجه به اینکه سرطان کولورکتال پس ازسرطان ريه در مكان دوم علل مرگ و مير ناشى از سرطان در جهان است و با در نظر گرفتن اینکه درمانهای امروزه مانند جراحي، شیمیدرمانی و راديوتراپي در اغلب موارد موجب بازگشت تومور میشود، نیاز جامعه به واکسنهای نوترکیب امری ضروری است و امید است با استفاده از واکسنها بتوان از بیماریها به خصوص سرطان جلوگیری کرد.
او گفت: حمایت مالی از حوزه سلامت از اهمیت بسیاری برخوردار است، بنابراین مسئولان محترم بهویژه باید به بخشهای بهداشت و پیشگیری که دارای حداکثر بازدهی است توجه بسیاری کنند و ما دانشجویان نیز با استفاده از دانش و فناوریهای امروز بتوانیم قدم مؤثری برای کشور عزیزمان برداریم.
ویسی برای تجاریسازی این طرح معتقد است که آزمایشهای اولیه در حیوانات بیشتری صورت گیرد و در صورت رفع تمام چالشها و مشکلات این طرح در بیماران انجام پذیرد.
وی مشوق اصلی خود برای انجام طرح را دکتر نگاهداری و دکتر جعفر امانی بیان و از حمایتها و زحمات این عزیزان تشکر و قدردانی کرد.
ویسی در پایان گفت: من علاقه زیادی به تولید واکسن دارم و در این زمینه و برای چندین بیماری طرحهایی را انجام دادهام و امیدوارم با انجام طرحها و به کار گرفتن آنها مشکلات جامعه کمتر شود. توصیه من به دانشجویان این است که با توجه به اینکه همه ما وقت و انرژی و سرمایه کشور را صرف پایاننامههای خود میکنیم حداقل در زمینهای کار کنیم که بتوان نیازهای جامعه را در بخش بهداشت و درمان برطرف کنیم.
دانشگاه براین باور است که تشویق محققین و شناسایی و حمایت از استعدادهای درخشان گامی سودمند در راستای پویایی بیشتر تحقیقات کاربردی و محصول محور در دانشگاه است و موجبات پیشرفت و خودکفایی کشور را فراهم مینماید بنابراین دانشگاه علوم پزشکی تهران از سال 1394 بهمنظور توسعه و ترویج فرهنگ فناوری و حمایت از طرحهای فناورانه روز 20 آبان که مصادف با روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه است را بهعنوان «روز فناوری سلامت» اعلام کرده است و بر همین اساس اولین همایش فناوری سلامت در آبان سال 94 به همراه نمایشگاه محصولات دانشبنیان دانشگاه علوم پزشکی تهران بهمنظور بزرگداشت مقام پژوهشگران و فناوران برتر در حوزههای گوناگون علوم پزشکی و شناسایی و معرفی آخرین و برترین دستاوردهای فناورانه و نوآوریها در این عرصه برگزار شد. در سال 95 در راستای رهنمودهای مقام معظم رهبری برای اقدام و عمل جهت تحقق هر چه بیشتر اقتصاد مقاومتی و با رویکرد حمایت از توانمندیها و تولیدات دانشبنیان داخلی و ایجاد فضایی مطلوب برای فناوران حوزه علوم پزشکی کشور، مقرر شد روز فناوری سلامت بهصورت ملی برگزار و دومین همایش و فن بازار ملی سلامت و با محوریت دانشگاه علوم پزشکی تهران ذیل دفتر همکاری دانشگاه صنعت و جامعه و با شعار دانشگاه فناور، محور اقتصاد دانشبنیان برگزار گردد. از ویژگیهای این برنامه اضافه شدن بخش دانشجویی که همایش بود که انشاءالله با هماهنگی مرکز رشد استعدادهای درخشان دانشگاه و همچنین سایر نهادهای دانشجویی و نظرات سازنده دانشجویان عزیز بتوانیم در سالهای آتی حضور پررنگتر دانشجویان را شاهد باشیم. قطعاً نقطه نظرات سازنده و پیشنهادهای همه دانشگاهیان از جمله دانشجویان عزیز همواره مورد استقبال قرار میگیرد.
ارسال به دوستان